Thursday, August 27, 2009

Menu berbuka dan ke"JADI"an Pudding

Salam semua,

hoho, arini nak cite pasal menu berbuka puasa semalam...aku masak tomyam, kak ijan msk tuna-egg (apo ntah namenye, x ingat, tp lebih kurang la)...then puding jagung hasil kacauan kami ber2..kikiki...betapa seksa nye rasa bila first try nk wat bende yg xpernah dibuat...iaitu puding jagung...actually, aku biasa je makan puding jagung, tapi mama yang wat..slalunya time bulan pose ni la ma masak yg special...tu yang best...huhu...idea nak wat puding jagung ni pun aku terpk pas sahur kelmarin..ntah nape ntah rasa nk mkn puding jagung lak...aku pun cakapla kat kak ijan, pastu dia pun nak wat tp dia soh aku monitor dia..ekeke..kak ijan ni..wat taktau plak..actually kak ijan ni boleh je memasak..takot gamaknye..(kak ijan jgn marah ek)...

al-kisah...kami ber2 pergi ke family store membeli barang-barang nak masak utk bukak pose smlm...bahan2 puding jagung & tuna kak ijan yang beli, aku beli bhn2 tomyam..nak dijadikan cerita, time 1.30 pas habis kelas, aku pun balik umah utk melaksanakan projek Puding Jagung tu..huhu...sesampai kat umh, kak ijan dh siap park keta..masuk umah..aku tuka baju terus kami ber2 wat puding jagung...actually ada kisah kelakar di sebalik penghasilan puding jagung nih. kak ijan lp bawak resipi, pastu aku pun katala, aku igt resipi puding jagung yg mama bagi..hah, lupa lak, aku dapat resipi puding jagung dari mama, mama dapat dr su..aku pun igt gitu2 je..resipi nye:

Puding Jagung

1 tin jagung
1 tin susu cair
1 cawan gula
8 sudu besar castard
4 tin air
garam sedikt
esen vanila


nak wat puding jagung ni senangnye sebenarnye, tp nk mengacau tu yang penat wat lenguh tangan...hoho...first kami msk air then castard pastu kacau la bg x berketul then masuk air, gula, garam, susu cair dan esen vanila...wat pengetahuan korang kami wat kelainan sket, kami tambahkan fruit koktail (^_^)...kami pun kacau la supaya sebati..pastu kami masukkan dlm kuali besar dgn api perlahan..1st round kak ijan yang kacao, pastu aku plak kacau..tp yg peliknye puding tu cair je, padahal dah hampir sejam kami kacau..sabar je la..aku pun panik gakla, kang x jadi xleh makan lak..maklumla kak ijan nk bg tunang dia rasa..ehehe...pastu aku pun call la mama..mama soh tambah castard, aku pun tambah la..selesai tambah tu, km test 1 bekas nk tgk jd x puding tu, actually test yg ke2, yg pertama lembik mcm apa je..bila dh tambh castard br jadi sket...aku pun kacao2 smp la agak2 x cair sgt..tutup api then kami masukkan dlm bekas kecil supaya senang, xyah di potong2 dah..

yang mendebarkan...kami x sabar nk makan puding tu time bukak pose...masuk je waktu maghrib aku minum air then aku rasa puding tu...alhamdulillah menjadi rupa nye puding jagung tu..alhamdulillah..lain kali leh wat lagi...

moral of the stories:

1) rajin-rajin memasak supaya leh tambah skill (walaupun simple)
2) sentiasa tgk mak kita masak kat dapur, jgn dok lepak tgu tadah mulut nk makan je..ekeke
( mcm aku la kot)
3) cuba resipi baru, kalo xder wit nk beli buku resipi, tenet kan ada..(^_^)

P/S: Pada sesiapa yg nk try wat puding jagung, silakan la..kalo terkurang-terlebih leh wat lagi skali..then mama kata kalo nk rs lemak2 sket, guna santan utk gantikan susu cair...daa

yang klakar (bagi aku la) : aku leh tertido pas selesai wat puding, penat mengacau agaknyer..ekekek

No comments:

Post a Comment